Емблематичната физиономия на тиранозавър рекс може би е била доста по-малко зъбата,

...
Емблематичната физиономия на тиранозавър рекс може би е била доста по-малко зъбата,
Коментари Харесай

Тиранозавър Рекс имал отровна захапка?

Емблематичната физиономия на тиранозавър рекс може би е била много по-малко зъбата, в сравнение с Холивуд желае да ви накара да вярвате - а точно, че от затворената му, заплашителна паст са стърчали страховити редици от зъби като на крокодил.

Според ново изследване, оповестено в списание Science, в реалност зъбите на Т-рекс и други тероподи като велоцирапторите са били скрити от устни под формата на люспеста тъкан. Изследователите считат, че по този метод те са приличали повече на комодски дракони и по-малко на краля на динозаврите, който сте виждали в " Джурасик парк ".

" Това животно е било копирано толкоз доста пъти ", споделя съавторът на проучването Марк Уитън, палеохудожник и откривател в Университета в Портсмут, пред The New York Times. " То придвижи тази визия без устни в попкултурата дотам, че в този момент се борим да се отървем от нея. "

Разбира се, под " устни " откривателите нямат поради тези на бозайниците - нито пухкави и изпъкнали, нито мускулести и способни да се движат независимо. Вместо това устните на динозаврите са приличали по-скоро на статична обвивка, предназначена да защищава заплашителните им зъби.

Изследвайки износването на зъбите, екипът на Уитън открива, че актуалните животни без устни като крокодилите имат доста по-износен гланц - най-външния пласт на зъбите - спрямо месоядните тероподи.

" Както всеки ортодонт ще ви каже, слюнката е значима за поддържане на здравето на зъбите ", споделя в изказване съавторът Кирстин Бринк, палеонтолог в Университета на Манитоба, цитира hicomm.bg.

" Зъбите, които не са покрити от устни, рискуват да изсъхнат и могат да бъдат подложени на повече увреждания по време на хранене или битка, както следим при крокодилите, само че не и при динозаврите. "

 

Още едно доказателство? Съотнесени към размерите на черепите им, зъбите на динозаврите не са по-големи от тези на гущерите, което демонстрира, че са били задоволително дребни, с цел да се прикрият.

Това е безапелационен мотив, но някои учени не са уверени, че аргументът в интерес на устните е задоволителен. Да вземем за образец Томас Кар, палеонтолог от колежа " Картаген " и приет специалист по Т-рекс, който твърди, че в проучването се надценява смисъла на емайла за съществуването на здрави зъби. Според него дентинът, който образува вътрешния пласт на зъбите, е по-голям.

 

" Това е тъканта, която съгласно мен евентуално е структурно по-важна за тиранозаврите, тъй като в случай че дентинът се унищожи, те ще ядат банани ", споделя Кар пред NYT.

Тъй като дентинът не е изложен на атмосферни въздействия, добавя Кар, не е належащо да се поддържа мокър, както при емайла - и затова няма потребност от устни.

Така че за всички вас, които обезверено се придържате към страховитото, само че все по-малко тъкмо изображение на Т-рекс в " Джурасик парк " и други известни медии през годините: има късмет то към момента да е в действие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР